Illóolajok a ráncok ellen

Nehéz nem elfogultan beszélnem az illóolajokról, hiszen az illóolajok szerelmese vagyok. Nagyon szeretem őket használni akár párologtatásra, akár kozmetikumokban. Ugyan rendelkezem egy alap aromaterapeuta végzettséggel, de minden komoly esetben, főleg a saját termékeimnél professzionális és tapasztalt aromaterapeuta segítségét kérem.

Az arcbőr működése

Természetesen testünk egész felületét borító bőrre is igazak az alábbiak, de leginkább az arcbőr, nyak és dekoltázs területén érezzük, tapasztaljuk az idő múlását, valamint az arcbőr van kitéve leginkább a külső környezeti hatásoknak.

Bőrünk külső rétege alapvetően kollagénből és fehérjékből áll. A kollagén szerepe a bőr állapotának, rugalmasságának fenntartásában alapvető, azonban számos faktor befolyásolja a kollagének számának csökkenését.

Ilyen például a légszennyezettség, a bőrszárazság illetve a kevés folyadékfogyasztás, a vegyszerek használata, egészségtelen étrend, napsugárzás. Mindezek miatt bőrünk öregszik, és bár az öregedés egy megállíthatatlan folyamat, nem szükséges, hogy az arcbőr tükrözze is éveink számának emelkedését.

Sokan vagyunk, akik akár emiatt is átváltunk egy egészségesebb, tudatosabb életmódra. De még így is megesik, hogy átsiklunk azon tény felett, hogy sokszor a szintetikus kozmetikai szerek a legfőbb okai az arcbőr öregedésének.

Pont emiatt, ha valaki átvált a tiszta, minőségi bio kozmetikumok használatára, annak bőre idővel egyre jobban meghálálja a gondoskodást. Lehetséges, hogy eleinte egyfajta tisztulási folyamaton megy keresztül, hiszen bőrének eddig sok-sok vegyszerrel kellett megküzdenie, ami natúrkozemtikum használatával el kezd tisztulni, méregteleníteni. Ez időnként akár pattanásokkal is járhat, de közép/hosszútávon megéri a befeketés, még az esetleges kezdeti nehézségek ellenére is – bár ez szerencsére kevésbé jellemző.

Az illóolajok

A minőségi kozmetikai termékekben nagy szerepet kapnak az illóolajok, melyek olyan olajkoncentrátumok, melyeket növényekből vonnak ki, és magas az illatanyag tartalmuk.

Régóta használják őket a termékekben a ráncok ellen, habár sokszor túlzott feldolgozáson esnek át, s emiatt a hasznos tulajdonságaik elvesznek, de legalábbis lecsökkennek.

Ezért érdemes a natúr, azon belül is a kiváló minőségű illóolajokat keresni, mint pl. a Primavera olajok. Ez esetben is igaz, hogy az ár szorosan összefügg a minőséggel, figyeljünk tehát erre.

Az illóolajok használata

Az illóolajok használata régóta bizonyítottan eredményes a ráncok ellen, érdemes tehát tervezni velük. Az igazán jó arcolaj mindig tartalmaz illóolajokat is, tehát arcolajakat használva is csodát teszel a bőröddel.

Ha szeretnéd, magadnak is kikeverhetsz olajokat. Kell legalább egy jó bázisolaj, hisz önmagában az illóolajok erősen allergének is tudnak lenni, ezért mindig bázisolajokkal kell őket használni. Az olajkeverékeket nem “csupán” ápoláshoz, ráncmegelőzésre használhatod, hanem arctisztításra, melynek működéséről bővebben már itt írtam.

Kíváló bázisolaj például a gránátalma olaj, mely gazdag A, K, D és E vitaminban, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és gyorsan felszívódik.

Hasonlóan remek a jojoba, mely olaj szerkezete hasonlít a legjobban az emberi faggyúhoz. Gyorsan felszívódik, szabályozza a bőr faggyútermelését, lágyít és regenerál.

Érdemes szakember tanácsát igénybe venni, mert a lényeg a minőség és nem pedig a mennyiség. Ha pedig egy rossz minőségű illóolajat használsz, esetleg túl magas arányban, nagy kárt okozhatsz bőrödnek.

Ha nem vagy egy keverő típus, akkor az arckrémedhez is adhatsz 1-2 csepp illóolajat kedved szerint vagy válogass innen.

Következő bejegyzésemben bemutatok néhány igen hatékony illóolajat a ráncok ellen.

Ha érdekelnek a hasonló témájú cikkek, hírek, újdonságok, ide kattintva csatlakozz a Perla világához.

Érezd jól magad a bőrödben!

Szeretettel: