Az egyik legnagyobb tévhitet szeretném eloszlatni a pattanásos bőr ápolásával kapcsolatosan. Egy másik cikk már készült a pattanásos bőrről, de most egészen más megközelítésben szeretnék írni róla.

Aknés, pattanásos bőr – a legnagyobb tévhit!

Óriási tévhit azt feltételezni, hogy nem használhatunk olajat arcunkra, ha az zsíros vagy pattanásos. Számtalan hagyományos aknéra illetve pattanásos bőrre készült kozmetikai termék úgy készül, hogy a bőr természetes zsírtartalmát távolítja el, a túlzott faggyútermelést szünteti meg.  Vagyis csak próbálja megszüntetni sikertelenül, ugyanis minél inkább megfosztjuk bőrünket természetes faggyújától, ezáltal szárítva a bőrt, annál több zsírt termel, gőzerővel igyekszik pótolni azt, így bele is kerültünk egy ördögi körbe, már ami a pattanásos bőr kezelését illeti. A kutatások szerint, ha az epidermiszből hiányoznak a lipidek – azaz azok a zsíros anyagok, amelyek jellemzően hidratálják bőrünket -, akkor a bőr védőfunkciója károsodott. Ez a faggyú túlzott mértékű termeléséhez vezethet, ami több foltot és eltömődött pórusokat, valamint göröngyös bőrstruktúrát eredményezhet.

Az igazság az, hogy bőrünk imádja az olajokat, melyek kitűnően érzik magukat az irha rétegben.

A zsíros, gyulladt, húzódó vagy éppen pattanásos bőr esetén a tápanyagokban gazdag, tiszta bio arcolaj valójában az egyik legjobb megoldás – nincs egyszerűen semmi, ami jobban gyógyítana, tisztítana vagy regenerálna. A kulcs azonban az, hogy a megfelelő arcolajat válasszuk.

Mivel a pattanásos bőr kevesebb linolsavat termel, mint a normál bőr, ezáltal a faggyú ragadósabbá válik a bőr felületén és jobban megtapad a szennyeződés, por illetve baktérium rajta. Emiatt speciális olajokra van szüksége, ami kimondottan támogatja az aknés, pattanásos bőr “gyógyulását”.

Milyen a jó olaj?

Például a Perla Regeneráló olajszéruma egy gyengéd, de ugyanakkor erőteljes olaj keverék, amely kiegyensúlyozza és hidratálja a gyulladt arcbőrt, miközben alapvető vitaminokkal táplálja.

Ez a csodás elixír természetes hatóanyagokban gazdag, amelyek segíthetnek a bőr pH-egyensúlyának szabályozásában, a meglévő károsodások gyógyításában és a sejtek megújulásában.

A Perla regeneráló olaj esetében a legjobb bázis olajokat választottuk ki, melyek kifejezetten a bőr regenerálásában erősek.

A bio jojoba olaj hasonlít a legjobban a bőr által termelt faggyú szerkezetéhez. Különleges zsírsavakat tartalmaz és meglehetősen érdekes módon hatol át a bőrön, mégpedig a szőrtüszőkön keresztül, úgy, hogy nem tömíti el azokat és úgy keveredik össze a faggyúval, hogy hagyja a bőrt lélegezni. Bőrlágyító hatású és mélységében táplálja a bőrt

Az oliva szkvalén, melyet az olajbogyóból nyernek ki, kimagaslóan ellenálló az oxidációval szemben, s ezáltal a bőr öregedésének gátlásában is jeleskedik. Természetes módon megtalálható a bőrünkben. Nagyon kellemes érzetet hagy a bőrön, rugalmasságot külcsönöz, növeli a vízáteresztő képességét és elősegíti a hatóanyagok felszívódását. Ezáltal válik a minőségi kozmetikumok nélkülözhetetlen összetevőjévé.

A makadámdió olaj és a homoktövishús olaj palmitoleinsavban gazdag olaj, ezáltal hozzájárul a bőr korai öregedésének megelőzéséhez.  Gyors felszívódású olaj, a sejtek szintjén fejti ki hatását a bőr szerkezetének visszaállításában. Szintén hasonlóságot mutat az emberi faggyúval, ebből kifolyólag hasznos a könnyű sérülések, karcolások és különböző irritációk gyógyításában. Az időskori bőr kiváló ápolója. Jelentős még a fitoszterol, karotinoid és E vitamin tartalma, melyek antioxidáns vegyületek a bőr idő előtti öregedésének hatékony akadályozói. Minden olyan bőrtípus esetén javallott a használata, ahol a gyulladásra való hajlam vagy érzékenység megtalálható. Az aknés, heges, ekcémás bőr gyógyításában a karotinoid tartalom erősíti a regenerációt.

Érzékeny, sérült, heges bőrre kimondottan ajánlott.

A homoktövis mag kivonat, ahogy neve is jelzi, nem a gyümölcs húsából, hanem a magjából kerül kivonásra. Linolsavban és alfa-linolsavban gazdag, emellett omega 3- és 6 telítetlen zsírsavakat és értékes nyomelemeket tartalmaz. Arcolajokhoz vagy szérumokhoz adva segít lebontani a faggyú megtapadását. Lehetővé teszi az arcbőr szabadabb méregtelenítését. Jól behatol a bőrbe és száraz érzetet hagy maga után. Csillapítja a viszkető érzést és támogatja a hegesedést. Így a pattanásos bőr valóban fellélegezhet.

Ez az egyedi hatóanyag-keverék a nem kívánt baktériumok, toxinok és szennyeződések ellen is küzd, amelyek felhalmozódhatnak a pórusokban és pattanásokhoz vezethetnek, miközben segítenek megvédeni és fenntartani az egészséges lipid réteget.

Tehát bármennyire ellentmondásosnak tűnik is, a pattanásokra, illetve aknéra hajlamos bőrre a tiszta bio olajok alkalmazása, az egyik lehető leggyógyítóbb és leghatásosabb mód, amivel elérhetjük a tisztább, szebb és egészségesebb bőrt.

Fotók: Jouca Portraits