Tavaszi megújulás

A tavasz az évszakok körforgásában mindig a megújulást képviseli. A hideg tél után a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, megjelennek a virágok, enyhébb szél hozza lassan az illatokat. Pozitív energia és motiváció van a levegőben.

Érdemes és fontos dolog a bőrápolási rutinunkban is megújulnunk és felkészülni a melegebb időjárásra. Egyre több időt fogunk ugyanis a szabadban eltölteni, így egyre több inger is éri a bőrünket. Ha az időjáráshoz igazítjuk bőrünk ápolását, azt szereti és értékeli is, és mi is észre fogjuk venni. De ide tartozik még az étkezésünk és életstílusunk igazítása is.

Íme pár ötlet, mire figyeljünk és miért.

  1. Finomítás a bőrfelszínen

A téli hónapokban az elhalt hámsejtek felhalmozódhatnak a bőr felszínén. Ha a bőr rendkívül száraz, a közhiedelemmel ellentétben, akkor többet kell hámlasztani.

A hámlasztás felgyorsítja a bőrsejtek termelődését, eltávolítja a száraz, töredezett bőrt és csökkenti a mitesszert okozó szennyeződéseket, és ezáltal egy simább, élénkebb bőrtónust kapunk. Létezik mechanikus hámlasztás (amikor valami szivacs, kefe, vagy külső eszközt használunk), kémiai hámlasztás, amikor mélyebben hatolunk a bőrbe valamilyen sav segítségével (pl. AHA, BHA) és van a természetes enzimes hámlasztás, amikor magas enzimtartalmú gyümölcsök levét használjuk. (pl. papaya, ananász). A mechanikusnál érdemes figyelni a gyengéd mozdulatokra, ugyanis ezekkel az eszközökkel nagyon könnyen kárt tehetünk bőrünk szerkezetében. A kémiainál pedig nem mindegy melyiket milyen bőrtípusra és milyen bőrproblémával alkalmazzuk, illetve van, ami nem természetes. A kémiai hámlasztóknál pedig nagyon körültekintően kell alkalmazni az AHA ill. glikolsavakat, ugyanis ezek elvékonyítják, érzékennyé teszik a bőrt, ami ilyenkor sokkal sérülékenyebb a káros sugárzásokkal szemben. Az enzimes megoldásnak pedig nincs káros hatása, az alkalmazható a legbiztonságosabban, bármilyen bőrtípusról is van szó.

A hámlasztás segítségével a kozmetikai termékek és azok hatóanyagai mélyebben hatolhatnak a bőrbe, ami által még frissebb, élénkebbé válik a bőrünk.

  1. Könnyű hidratálás és bőrmegújítás

Míg télen több rétegben használhatjuk a szérumokat, olajat és hidratálót, addig a tavaszi meleg beköszöntével érdemes lehet lassan egyszerűsítenünk és a zsírosabb krémek felől a könnyebb, gyorsan felszívódó és jól hidratáló termékek felé váltanunk.

A melegebb időjárás könnyű hidratálást igényel. Érdemes kicserélni nehéz, zsíros arckrémjeinket egy gyorsan felszívódó bőrápolóra, például az anti aging arcszérumra. Ez az antioxidánsokban gazdag olaj kitűnően táplálja a bőrt és gyorsan beszívódik, így tökéletes választás a smink és a nappali fényvédő krém alá rétegezni.

Ha száraz a bőröd, érdemes néhány csepp olajat adni a hidratáló krémedhez, ajánlom az antioxidánsokban gazdag regeneráló arcszérumot, mely csodát tesz a száraz, érzékeny bőrrel.

Ne feledd, hogy ha folyamatosan nagyon száraz bőrt, pikkelysömöröt vagy ekcémát tapasztalsz, egész évben nehezebb, krémes hidratálóra lehet szükséged. Ha bőröd normál vagy zsíros, érdemes az olajszérumok használatát csökkenteni és virágvizet és könnyű hidratálókat alkalmazni arctisztítás után.

A hidratálásra mint tudjuk, kívül és belül is szükséges és kell is figyelni, hogy a bőr feszes és hidratált maradjon, ezért évszaktól függetlenül sok és folyamatos vízbevitel kötelező!

  1. Hagyjuk a bőrt lélegezni

Hagyjuk el a nehéz, vastag alapozót a tavaszi megújulás részeként. Bár az alapozók jól el tudnak mindent takarni, használatuk a pórusok és pattanások eltömődéséhez vezethetnek, valamint a ráncokban megülve kiemelhetik a száraz területeket és vonalakat. Az alapozót csak különleges alkalmakra hagyjuk meg, és helyette használj könnyű korrektort, színezett hidratálót vagy fényvédőt az egyenletlen területek eltakarására. Bőröd megkönnyebbülten fellélegzik, és ragyogó, harmatos és friss látványt nyújt.

  1. A napi SPF elengedhetetlen

A hosszú tél után alig várjuk a melengető napsugarakat, viszont bármilyen jól is esik, sosem szabad elfeledkeznünk a fényvédelemről. Különösen, ha így a tél végén hámlasztottunk, ne menjünk úgy napra, hogy nincs fényvédő rajtunk. Hiába az alacsony szögű napállás, jegyezd meg, hogy az UV sugárzás és azon belül is az UVA a leghatékonyabb bőröregítő. Ha nincs még épp fényvédő tartalmú arckrémed, megfelelő arcra való naptejet is használhatsz és lehetőség szerint kerüld a dél körüli napsugarakat!

  1. Alapos tisztítás

Az időjárás felmelegedésével több maradék szennyeződés és zsír ül meg a bőr felszínén, ezért ügyelj arra, hogy a nap végén megfelelően tisztítsd meg a bőröd, és ha kell, inkább alkalmazd a „double cleansing” módszerét, azaz duplán lemosva távolítsd el az összes sminket és szennyeződést arcbőrödről. Az arctisztítás a szép bőr alappillére, használd a legjobb és legtrendibb arctisztítónkat, a Perlát.

  1. Ki a régivel

A tavasz a nagytakarítás ideje is egyben. Nézz körül a fürdőszobádban, és dobj ki minden terméket, amit már több mint fél éve bontottál ki.  Különösen a sminket és az applikátorokat. A régi termékek láthatatlan baktériumok tömegének adhatnak otthont, amely fakó bőrt és eltömődött pórusokat okozhat. Ne felejtsd el megtisztítani a sminkecsetet, ami szintén nem kívánt baktériumokat tartalmazhatnak. Mosd meg az ecseteket legalább hetente egyszer, alaposan öblítsd le majd szárítsad meg levegőn egy sima, száraz felületre fektetve.

Fotók: Jouca Portraits