Az arcbőr és ami mögötte van

Bőrünk, és azon belül is az arcbőrünk, az egyik legkomplexebb szervünk. Egy-egy probléma okának a kiderítése hosszas megfigyelés és kísérletezés eredménye. A következőkben végigvezetlek arcodon, hogy pontosabban meg tudd határozni, miért van probléma bőröd adott területén.

Egy előző cikkemben felületesen már foglalkoztam a témával, de tudjátok, hogy mennyire elszánt vagyok, ha bőrápolásról van szó és most beleástam magam egy témába. Ez pedig az arcbőrünkön megjelenő elváltozások és a belső szerveinkkel való szoros kapcsolat, azaz a „face mapping”, magyarul arctérkép.

A kínai medicina – és az ayurveda is – több ezer éve alkalmazza ezt a módszert. A test számomra a mai napig egy felfoghatatlan, megfejthetetlen csoda – főleg, mióta életet adtam egy másik kis emberi lénynek -, minden mindennel összefügg és összeköttetésben van. Ahogyan a reflexológiában a talpunk árulkodik az esetleges szervi diszfunkciókról, úgy az arcunkon található elváltozások, pattanások is árulkodóak lehetnek.

Mindig is a holisztikus szemlélet híve voltam és amellett, hogy kényesen ügyelek az arcápolásra, illetve a termékeimnél a legmagasabb minőségre és a legszigorúbb előírásokra törekszem, biztos vagyok benne, hogy a szép bőr titka több tényezőn múlik.

Ha régóta tartó kellemetlenségektől, pattanásoktól szenvedsz arcod bizonyos területén, érdemes megvizsgálni annak valódi okát, valószínűleg hamarabb érsz el eredményeket, mint ha csak a tüneteket akarnád kezelni. Arcunk különböző területei egy-egy szervünket tükrözik, így megállapítható, mit érdemes változtatni életmódunkon annak érdekében, hogy arcunk állapotában is javulást tapasztaljunk.

Most pedig következzen a lényeg, azaz melyik terület mit tükröz az arcodon.

1. Vékonybél

Homlokod középső területe. A vékonybél az emésztőcsatorna leghosszabb szakasza, itt szívódik fel a tápanyag jelentős része. Ha itt tapasztalsz nem múló pattanásokat, érdemes fokozottan figyelned a táplálkozásodra. Fogyassz minél több teljes értékű ételt, kerüld a túlzott só- és olajfogyasztást és figyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásra is (naponta minimum 2,5-3 liter tiszta víz). Továbbá ide sorolható még a nem kielégítő alvás és a stressz is.

2. Epehólyag

A homlok két oldalán a hajtőhöz közel húzódó rész. Az epehólyag tárolja az zsírok lebontásához szükséges epét. Így már láthatod, hogy itt is nagy jelentősége van a megfelelő táplálkozásnak. Hasonlóan az 1. ponthoz, fogyassz minél több teljes értékű (növényi) ételt, kerüld a zsírok/olajok és só használatát.

3. Szív

A szemöldökök feletti rész és az orr területe a szív- és érrendszeri területekkel, vérnyomással, koleszterinszinttel van összefüggésben. Ha túlzott zsírosságot, pattnásokat tapasztalsz ezeken a területeken, az nem megfelelő keringésre utalhat. A megoldás itt is egyértelműen az életmódban keresendő. Zsírszegény (növényi) ételek fogyasztása, vörös húsok, kávé, alkohol, cigaretta kerülése. Naponta legalább 20 perc mozgás/séta a friss levegőn. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és folyadékpótlás. Az orr területén látható keringési probléma egyébként rozáceára is utalhat, és az orr finom masszírozása is segíthet a keringés visszaállításában.

4. Máj

A két szem közötti terület a máj működését tükrözi. Májunk, testünk legnagyobb mirigye és rendkívül fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és a méregtelenítésben. Ha túlterhelt és/vagy nem megfelelő módon működik az megjelenhet arcunk ezen részén. Funkcióját tekintve nem meglepő, hogy ha testidegen anyagokkal, kemikáliákkal terheljük szervezetünket, bizony a májunk látja kárát. Érdemes segíteni szervezetünknek, ami olyan csodálatosan működik minden egyes másodpercben azzal, hogy kerüljük a nehéz, zsíros, feldolgozott élelmiszereket és legfőképpen az alkoholt. Továbbá érdemes leszokni a késő esti nassolásról is és megvizsgálni, nincs -e valamilyen ételtoleranciánk pl. a laktózra. Tehát egyél könnyű ételeket, és kerüld a zsírosakat, főleg este, valamint a tejterméket és a vöröshúst. Mozogj rendszeresen – nem kell túlhajtanod magad, elegendő egy kis átmozgatás, jóga, séta a levegőn.

5. Vese

A szem alatti, illetve a fül- és a fülek körüli területek a vesét tükrözik. A vese a kiválasztás szerve és a vízoldékony végtermékek eltávolításáért felel. Tehát a szem alatti karikák, puffadás a dehidratációval és a nem megfelelő étrenddel és nyirokkeringéssel lehet összefüggésben. Hidratáld vesédet, sok-sok cukor- és koffeinmentes, tiszta folyadékkal, vízzel. Kerüld az alkoholt, a dohányzást és a feldolgozott/fast/junk food élelmiszereket.

6. Gyomor

Az orcák területe. Nem megfelelő étrend és/vagy ételallergiára is utalhat. Itt is a már említett táplálkozás ajánlott illetve figyelj oda, hogy ne edd túl magad és alaposabban megrágd a falatot ezzel segítve az emésztést.

7. Vastagbél

Az orrcimpák és az ajkak között húzódó szakasz. A megemésztett táplálék után visszamaradt salakanyag távozik a vastagbélbe, tehát az előzőekhez hasonlóan itt is a táplálkozás, valamint az életmód a felelős – vagyis mi magunk vagyunk azok.

8. Tüdő

Orcánk alatti terület arcunk két oldalán a tüdő és a légzőszervek állapotát tükrözi. A dohányzás, allergia, asztma, légszennyezettség okozhat bőrelváltozást arcunk ezen területein. Megoldás lehet a sok mozgás, lehetőleg tiszta levegőn, a sok tiszta folyadék, friss, zöld levek fogyasztása sok spenóttal, fodroskellel, zellerszárral stb. Lehetőség szerint kerüld a szennyezett környezetet és a dohányzást és otthon is vedd magad körül természetes illatokkal, a vegyszeres szobafrissítők, ruhaöblítők stb. helyett.

9. Hormonháztartás/női szervek

Az áll területe a hormonális területek tükre. Általánosságban véve az áll területe a hormonháztartás, a szaporítószervek, női szervek állapotát mutatja. Az alsó ajak sarkai alatti területek pedig kifejezetten a petefészkek jelzői, míg az áll legalsó része egészen az állkapocscsontnál pedig az egész medencefenéké.  Rendkívül fontos terület és ez, más területekhez képest, könnyebben és egyértelműbben behatárolható. Ha ezen a területen tapasztalsz pattanásokat, gond lehet a hormonháztartásoddal, menstruációddal – bár ez utóbbinak feltehetőleg tudatában vagy. Ezen kívül esetleg túl sokat stresszelsz, ami kortizolt, azaz stresszhormont termel. Ezek is nagyon szépen beállíthatóak megfelelő táplálkozással, amiben egy profi táplálkozási tanácsadó is tud segíteni egy alapos kivizsgálás és vérvételt követően. A stresszfaktorra pedig Te magad tudsz figyelni tudatosan, relaxációs technikákkal és szemléletváltással – ez utóbbi szintén nem egyik napról a másikra történik.

10. Fogászati problémák

Ha egészen az állkapocscsontod „élén” kétoldalt tapasztalsz például pattanásokat, érdemes megnézetned a fogaidat, hogy minden rendben van -e velük, mert ez a terület azt jelentheti. Menj el rendszeresen 6-12 havonta fogorvoshoz és minden főétkezés után moss fogat.

+1

Még egy utolsó kiegészítésként az arc és a fülek területén megjelenő pattanások nem minden esetben szerveink diszfunkcióját vagy a nem megfelelő életmódot közvetítik felénk, lehet egy egyszerű higiéniai kérdés, vagy a nem megfelelő arctisztítás és/vagy bőrápolás. Ha ez előbbi, érdemes odafigyelned, hogy ne nyomd a telefonod az arcodhoz miközben beszélsz, tartsd el, használj headsetet és rendszeresen váltsd a párnahuzatodat és arra is ügyelj, hogy természetes, öko mosószerrel moss, lehetőleg öblítő nélkül (ecettel is lehet öblíteni, nem, nem lesz ecetszagú!).

Összegzés

Láthatod, hogy tulajdonképpen minden-mindennel összefügg, beleértve szerveinket is. Szerintem ez remek hír, hiszen így több oldalról is meg tudjuk támogatni a gyógyulási folyamatokat, a regenerációt. Összességében elmondható, hogy a megfelelő bőrápolás/tisztítás mellett a táplálkozás és az életmód a kulcs itt is, mint szinte a legtöbb betegségnél. Ha csak egy dologra fókuszálunk; a táplálkozásunkra, számtalan problémától kímélhetjük meg magunkat és bőrünket.

Neked mit üzen a bőröd? Írd meg kommentben, vagy írj nekem üznetet (perla@perlaskincare.com), fordulj hozzám bizalommal kérdés esetén, örömmel segítek!

Ha pedig szeretnél további érdekes tartalmakat kapni vagy értesülni egyedi kedvezményekről, ide kattintva tudsz csatlakozni a Perla klubhoz. Nyugi, nem spammelek, csak hasznos tartalmat küldök, melyeket sok szeretettel készítek, és csupán havonta 1-2 alkalommal.

Érezd jól magad a bőrödben!

Szeretettel:

Fotók: Jouca Portraits

Borítókép és arctérkép portré: freepik.com